Plán výstupů Julské Alpy 2009

V termínu 22.7.-26.7.2009 jsem naplánoval akci Julské Alpy 2009 s výstupy na 17. a 2. nejvyšší vrchol tohoto pohoří. Prisank 2547m a Jof di Montasio 2753m. Zde jsou podrobnější informace k výstupům:

I. PRISANK (PRISOJNIK) 2547m.n.m.


Rozložitý skalnatý masiv s několika vrcholy vystupující z údolí Velika Pišnica. Severní stěna Prisojniku láká k neobyčejným lezeckým počinům. Dominantou hory je Prisojnikovo okno. Jedná se údajně o největší skalní okno v Alpách vysoké 80m a 30m široké.


Výstupová trasa - Kopiščarjeva pot:


Pod nástup na zajištěnou cestu se dostaneme snadno a rychle. Z Vršiče kolem Tičarjeva domu na rozcestí Sovna glava (1750m), odtud se dáme na V a 10 minutovým v závěru strmějším sestupem se dostaneme až k nástupu na Kopiščarjevu pot. První desítky metrů potěší každého lezce, úvodní traverz se svým výšvihem příjemně nabudí. Po krátkém seznámení se s cestou přichází méně záživná část, ve které se pouze nabírá výška.

Zdoláváte zde úseky zajištěné i volně přelezitelné (vše po skále, občas kosodřevina). Následuje zajímavý úsek, který nás čeká asi v ½ výstupu. Delší zajištěný travers zakončený dlouhým komínem s úzkým výlezem. Vše je perfektně odjištěno, dlouhý výlez komínem opatřen kramlemi. Místy exponovaná místa, vzdušné. V poslední 1/3 cesty k přednímu oknu převažují skalní úseky nad suťovými. Exponovaná místa odjištěna. Závěrečný výlez oknem do vyhřáté jižní stěny je opět po kramlích. Na vrchol nás ještě čeká 2 hodinová hřebenovka - vrcholovka. Nejdříve musíme překonat dva zajištěné úseky, než se dostaneme na hřeben. Z něj pak v dáli tušíme vrchol Prisojniku. Je to ten nejvzdálenější, jak to většinou bývá. Hřeben je dostatečně široký, obtížnější místa opět spolehlivě odjištěny ocelovými lany. Dokonce v jednom úseku najdeme jakési lanové zábradlí. Závěrečný výšvih na vrchol stěžuje suť v kombinaci se skálou.


Sestupová trasa - Normálka:


Po hřebeni cestou vstupu až k Přednímu oknu a dále po hřebeni na boční hřeben Gladki rob. Odtud na úbočí Sovna Glava a na Vršič.


Podrobný popis včetně fotodokumentace trasy výstupu naleznete na http://www.hribi.net/izlet/vrsic_prisank___prisojnik_kopiscarjeva_pot/1/18/191


Vše je perfektně odjištěno!


Výstup: Vršič - Velké okno 4hod. - Prisojnik 1-2hod.

Sestup: boční cestou po normálce na Vršič 2,5hod.

Celkem: 8-9hod.


II. JOF DI MONTASIO 2753m.n.m.


Jof di Montasio je jedinou "opravdovou" horou italských, tedy Západních Julských Alp. Poměrně izolovaný kolos je zároveň nejvyšším ryze italským vrcholem pohoří. Při pohledu na jeho strmé stěny nás asi příliš neudiví, že k vrcholu vedou pouze obtížné a exponované cesty. Ovšem rozhledu z vrcholu se jen tak něco nevyrovná. Všechny cesty (Via Julius Kugy, Findeneggsteig, Via Verde a Via attraverso Scala Pipan) jsou velmi těžké výstupy, přičemž cesta Attraverso Scala (Cesta přes žebřík) a Julius Kugy mohou být považovány za extrémně těžké zajištěné cesty. Taktéž cesta Verde vede po celé řadě travnatých teras, jejichž překonání může být životu nebezpečné /hlavně za mokra či námraze/. Nutností je stálé a perfektní počasí.


Výstupová trasa - Via attraverso Scala Pipan:


Začněme od sedla Nevea. Ze sedla však musíme nejprve dosáhnout chaty Rif. Giacomo Brazza 1660m (otevřeno 20.6. - 20.9.), která je jednoduše přístupná po úzké silnici (velké stoupání) až na parkoviště u salaší Pecol (4km + 20minut k chatě). Od chaty vzhůru do obrovského amfiteátru Altipiano del Montasio. Strmě po suti na sedlo Forcella dei Distei 2201m. Zde se dáme vpravo (pozor na sněhové jazyky) po úzké stezce a přes skalní terasu do stěny. Vrchol Vert Montasio dosáhneme přímo stěnou, v jednom místě právě přes pověstný 60m dlouhý lanový žebřík Scala Pippan, který byl v šedesátých létech obnoven. Velké nebezpečí pádu kamení!


Sestupová trasa - Via Verde:


Z vrcholu po hřebeni ke skalnímu zářezu v západní rozsoše a po strmých travách na sedlo Forcella dei Distei. Dále cestou výstupu, ovšem v opačném gardu.


Podrobný popis včetně fotodokumentace trasy výstupu naleznete na http://www.hribi.net/izlet/pecol_montaz_jof_di_montasio_mimo_koce_cez_pipanovo_lestev/1/629/1128


Výstup: Sella Nevea - Rif. Brazza 2,30-3hod. - Via ferrata Attraverso Scala Pipan - Jof di Montasio 4hod. Pokud se nám podaří vyjet autem až na parkoviště Pecol pak výstup bude Rif. Brazza - Via ferrata Attraverso Scala Pipan - Jof di Montasio 4hod.

Sestup: Via Verde 2,30hod.

Celkem: 8-9hod.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všecko co sa od jara semlelo aneb Bilancování roku 2023

Rok 2023

Hluboké myšlenky gdesi v hoře