Přechod Malé Fatry 2009 19.-20.6. pokus č.1

…je pondělí a tak bych se s Vámi rád podělil o zážitky z právě stráveného víkendu. Ten "novoroční wellness" na Malé Fatře je za námi (za kým? Martina, Leona, Květa, Kája, Jirka a já). A jaký byl? V pátek jsme vyrazili tak jak jsme předpokládali. Když jsme opouštěli Zlín drobně poprchalo, ale výhledy k východu byly optimistické. Optimistické zůstaly do chvíle, než se k nám jaksi stále nepřibližovaly. Prostě jsme si přivřeli do kufru mraky a táhli je za sebou (nebo před sebou?). Před bodem A (Nezbúdska lúčka) jsme stáli před rozhodnutím co dál. Pršelo. A tak jsme vyprodukovali náhradní program. Jeli jsme do Štefanovej na kafe. Porada byla úspěšně zakončena smlouvou o náhradním programu.

V 9:40 jsme vyrazili ze Štefanové 625m po zelené do sedla Medziholie 1185m. Uvedený čas 1:30 jsme pokořili o 15min. Nasazené tempo jsme se rozhodli zmírnit. A taky jsme za smrčkem posvačili a občerstvili jsme se. Jelikož Rozsutec by byl cesta tam a zase zpátky, shodli jsme se na tom, že si jej necháme na srpen. V srpnu totiž zopakujeme celou akci v původním rozsahu… Takže jsme pokračovali po červené resp. po žluté do druhého sedla, Stohového 1230m. Přesněji na Chrbát Stohu. Výškové kóty naznačují, že se jedná o rovinatý přechod. Jenže je v něm schováno 125 výškových metrů, které jsme napřed našlapali, abychom je mohli opět seběhnout. Po cestě přes kořínek, přes kamínek plné krásných rozhledů na Rozsutec a údolí Štefanové a Terchové, jsme pokračovali po červené hřebenovce. Než jsme však dorazili na Poludňový grúň 1460m, stačily nás provazy deště trochu postrašit a ukázat nám, kdo je tady pánem. Odolali jsme a poděkovali přírodě, že nás nechala pokračovat. Následovaly Steny-severný vrchol 1535m, přes Sedlo v Stenách 1480m na Steny-južný vrchol 1572m do Sedla za Hromovým 1550m. Tady jsme vytvořili skupinu A a skupinu B. Skupina A (Martina, Lea a já) přes Hromové 1636m, Chleb 1646m a Snilovské sedlo 1524m vystoupila až na nejvyšší vrchol Malé Fatry, na Veľký Kriváň 1709m. Skupina B to vzala přes Chleb na Chatu pod Chlebom 1415m, kam jsme za nimi po příjemně stráveném dni dorazili. V nohou jsme měli 1400 výškových metrů, v srdcích krásné zážitky a před sebou horský večer na chatě. Bylo to úžasné a skvělé a kdyby se počasí trochu umoudřilo i v sobotu mohlo to být to nejúžasnější, co nás (nebo alespoň mě) v posledních pár dnech potkalo. Sobota byla deštivá, posnídali jsme, nakoupili trička a vyrazili k lanovce. Snesla nás do Vrátné, kde jsme nechali jedno z našich aut. Pak už jen následovalo převlečení do suchého a cesta domů.

Za měsíc nás čeká, v poněkud stejné (kromě Květy) sestavě, Slovinsko, tak ať nám to vyjde alespoň tak jako Fatra. Zvu Vás všechny do fotogalerie. Něco se snad povedlo vyfotit, tak pěkné podívání ;-)

P.S. A děkuju Vám všem, kdo jste se zúčastnili, a taky děkuju všem na Chatě pod Chlebom. Všichni jste byli skvělí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všecko co sa od jara semlelo aneb Bilancování roku 2023

Rok 2023

Hluboké myšlenky gdesi v hoře