Gran Faxa 3.005m (13.10.2012)

Blížil se konec mého pobytu ve Španělsku. Dní, které více připomínaly svoji atmosférou podzim, přibývalo a tak slunná a bezoblačná neděle 13. října 2012 se tak mohla stát moji poslední šancí navštívit Pyreneje, které mě tolik chytily za srdce. Rozhodli jsme se dva…Tom nabídku přijal ;-) Mé rozloučení se s Pyrenejemi jsem tak chtěl symbolicky vykonat ve výšce 3.000m. Za cíl jsme si tedy dali výstup na dominantní vrchol Bachimaňské oblasti, jejíž perlou je Horní Bachimaňské jezero (Ibón Alto de Bachimaña), vrchol Pico Bachimaña neboli Gran Faxa 3.005m. Výstup na Gran Faxa je opět výstupem neznačeným, který ovšem najdete v mnoha průvodcích.


V předvoji vycházejícího slunce jsme vyrazili z Alfajarínu a s východem slunce jsme dorazili do Panticosy. Po hlavní GR11 jsme stoupali k Bachimaňským jezerům a v závěru Horního jezera jsme odbočili na GR10 směřující k hraničnímu hřebeni, na Puerto Marcadau, "hraniční přechod" do Francie. U jezera Ibón Baxo dero Pezico jsme opustili stezku GR10 a vydali se k hrázi tohoto jezera. Dále jsme pokračovali strmými úbočími vpravo od jezera, až po suťový svah pod dominantním vrcholem Gran Faxa. Postup suťovým svahem byl velice náročný. Vzhledem ke sklonu 45° jsme častokrát museli stoupat po čtyřech. Závěrečný výstup žlabem do sedla pod vrchol byl pak ještě o něco strmější. Od hladiny jezera 2455m do sedla 2835m je třeba překonat převýšení 380m strmých suťových svahů. K vrcholu zbývalo pár výškových metrů, jenže čas, který jsme ztratili v suťovém svahu a vlastně nejen tam, najednou chyběl. Před námi skalní masiv vrcholu Gran Faxa. Vypadal velice. Dovolit si nějaké nerozvážnosti jsme nechtěli. Rozhodli jsme se, že cílem bude sedlo, které jsme velice poctivě vyšlápli. Sestup pak stejnou cestou do Panticosy.


Ve fotogalerii jsem se s Vámi podělil o pár fotografií. Věřím, že to nebyla moje poslední návštěva Pyrenejí, i když tyto řádky píšu z tepla panelákového domova kdesi pod Mladcovskými kopci. Pyreneje nashledanou!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všecko co sa od jara semlelo aneb Bilancování roku 2023

Rok 2023

Hluboké myšlenky gdesi v hoře