Valašské hory


Na delší čas jsem se odmlčel a na tomto blogu jsem nic nového neprezentoval. Až mě to dohnalo k tomu, že jsem vytvořil poněkud obsáhlejší fotogalerii, kterou jsem jaksi geograficky rozdělil do dvou částí. První část obsahuje fotografie z oblasti Moravskoslezských Beskyd a Javorníků a ta druhá je věnována výletům po Vizovických vrších.


Vizovické vrchy vybíhají pozvolna od západu k východu z nížiny kolem řeky Moravy a lemují údolí kolem řeky Dřevnice, která je přítokem Moravy zleva. Jejich nejvyšším vrcholem je Klášťov 753m, který se nachází téměř v závěru Vizovických vrchů zhruba někde nad obcemi Bratřejov a Pozděchov. Směrem k Prlovu a Lidečku se masiv vrchů prolíná a vytváří začátek Javorníků. Hranice Slovenské republiky, která vede po hřebeni, pak ustupuje z tohoto hřebene směrem k severu a tak nejvyšší vrchol Veľký Javorník 1071m, ale i druhý nejvýznamnější Malý Javorník 1019m, podle nichž se Javorníky jmenují, se nachází na území Slovenska. Na sever od Javorníků, nad Velkými Karlovicemi, pak navazují Moravskoslezské Beskydy. Jejichž nejvyšším bodem je Lysá hora 1323m.

Jelikož se zima oblékala do různých kabátů, jsou fotografie se sněhem i bez a nutno podotknout, že větší sněhovou nadílku dala příroda horám až se sklonkem jara. Hřebeny, jak Vizovických vrchů, tak Javorníků nabízejí krásné rozhledy na naši krásnou a rozmanitou Moravu. Tyto části naší země jsou, dle mého názoru, turisticky velmi atraktivní. Koneckonců…my jsme Valaši, jedna rodina...a valašské hory? Sú naša otčina!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všecko co sa od jara semlelo aneb Bilancování roku 2023

Hluboké myšlenky gdesi v hoře

Rok 2023