Beskydské poznávání

Přišel opět čas, kdy mi počasí a povinnosti dopřály a já jsem mohl vyrazit někam do přírody. Hledíce do mapy jsem přemýšlel a hledal vhodný cíl. Až se mi před očima objevila jistá podivuhodnost. Narazil jsem na oblast Beskyd kde jsou hned vedle sebe dva vrcholy, které nesou stejné jméno. Sulov 943m a Súľov 903m. V těchto místech jsem snad nikdy nebyl. Zájem se stupňoval, až vyvrcholil naplánováním trasy.

Konečná (CZ+SK)

Bylo krásné pondělí, když jsme vyrazili v pondělí ráno na Konečnou, beskydský hraniční přechod na Slovensko, který je na silnici 484. Tentokrát jsme byli dva. Připojil se ke mně Tom. Ten z Bystré ;-) Zaparkovali jsme na točně autobusu. Byli jsme na hřebeni. V sedle. 700m nad mořem. Odtud jsme vyrazili po modré na rozcestí Údolí Černé 550m. Na chvilku se nám objevila i Lysá hora. Následně podél Černé Ostravice po zelené k označníku Pod Vjadačkou 610m a dále, až na hřeben, k rozcestníku Súľov 870m. Tady jsme se napojili na červenou hřebenovou trasu a pokračovali směrem na Bílý Kříž 905m. Z hřebene se nám hned ukázala Malá Fatra. Kouzelně přichystaná s okolní krásnou beskydskou krajinou.

Malá Fatra z hřebene (zleva Veľký Rozsutec, sedlo Medziholie, Stoh, Stohové sedlo, Poludňový grúň, Steny, Hromové a Chleb)

Osídlení na Bílém Kříži mi vyrazilo dech. Vždyť tady to muselo kdysi parádně fungovat. Komplexy horských hotelů, které jsou z velké většiny přijatelné, díky svému architektonickému začlenění do krajiny, neboť jejich historie sahá někam k přelomu 19.-20.století. Jakoby se zastavil v těchto místech čas. Na chatě Sulov jsme si dali oběd a pivo. Člověk nemusí očekávat mnoho. Nabídka skromná, cena přiměřená okolnostem. (…ale ty výpečky se zelím byly strašně suché…slušel by temu žufánek šťávy…) Až sem vede z Konečné cesta. Cesta taková, že Sulov, Bílý Kříž, může být vhodným cílem pro výlet třeba i pro skupinky s kočárky. Stačí se do toho trochu opřít.

Horský hotel KYSUCA na Bílém Kříži resp. Bielom Krížu

Po obědě jsme vyrazili cestou necestou na geografický vrchol Sulova 943m, který by měl být vrcholem českým. Jak se nakonec ukázalo, buďto je špatně hraniční kámen s vyznačenou hraniční osou anebo je nesprávně zakreslen tento vrchol jako vrchol český. Každopádně je toto místo krásné.

Vrchol Sulov 943m (Foto pořízeno z osy hraniční čáry. Vlevo patrný hraniční kámen. Hranice se lomí v tomto místě doprava. Jak je patrno tak vrcholový kámen se nachází mimo území ČR…)

Když už jsme byli v tom hraničním rytmu, následovali jsme hraniční čáru až zpět na Konečnou. Souběžně s hranicí vede "červená hřebenovka". Ta ale obchází jednotlivé vrcholy a trasu tak "narovnává". My jsme se ovšem vydali přímo po hranici, kde je také patrná stezka. Ihned dalším vrcholem, který nás čekal po Sulovu, byl Súľov 903m. Vrcholek hory se vypíná nad hřeben v docela ostrém stoupání a samotný vrchol Súľova je vrcholem skalnatým. Právě tady, již zmiňovaná červená, obchází tento vrchol, což je podle mého škoda.

Strmé svahy a skalnatý vrchol Súľova

Hraniční čára jako stezka se nakonec ukázala jako nejzajímavější pasáž celého okruhu. Ze Súľova vede hranice po hraně skalnatého zlomu, který má kouzelné jméno. Vlčí skály. Tento poměrně dlouhý skalní útvar je nádherný a občas nabídne i zajímavé výhledy.

Stezka po hraniční čáře

Lysá hora 1323m

Vlčí skály

Než jsme dorazili na Konečnou, vystoupali jsme ještě, díky hranici, na vrcholy Řepové 785m, Čudácka 827m a Baraní 714m. Celý absolvovaný okruh má cca 16,5km s celkovým převýšením 740m. Určitě stálo za to vypravit se sem do těchto končin, protože hraniční čára jako stezka mi vnukla myšlenku na "hraniční" přechod valašských hor. Vícedenní záležitost, pro kterou zpracovávám podklady… Mosty u Jablůnkova - Zlín (Moravskoslezské Beskydy - Javorníky - Vizovické vrchy).

Beskydská krajina v pozadí Lysá hora

Potkali jsme i krásnou zmiji, která se vyhřívala na cestě

Děkuji přírodě, že nám nabídla nádherný den. A snad se brzy dostanu k tomu, abych tu umístil další nějaké to povídání a pár fotek z úžasného výšlapu na Baraniu góru ve Slezských Beskydech…


Hore zdar!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všecko co sa od jara semlelo aneb Bilancování roku 2023

Rok 2023

Hluboké myšlenky gdesi v hoře